måndag 6 februari 2012

Solvitaminet D3-Vitamin sevärd video, Nordbor bör

känna till detta och alla andra som inte får i sig tillräckligt med D-vitamin, jag menar hade man fått i sig för lite utav något annat vitamin som till exempel  C-Vitamin eller B-vitamin under ett halvår så hade man ju gärna velat veta om det. Vi åt betydlig mera fisk förr och hade bättre nivåer då utav D-vitaminet, men för att nå till exempel 2000IE om dagen  så behöver man 350 gram lax/dag .

D-vitamin: Gamla och nya aspekter på ett unikt vitamin

Video från Youtube på föredrag på Naturhistoriska angående D-vitamin





Att vi inte får från solen (bildar i huden) något D3-vitamin alls på vinterhalvåret då solen inte kommer upp till 45 Grader , hade inte jag en aning om. Inte heller att det är ett så viktigt vitamin och att våra rekommenderade doser troligen är alldeles för lågt och bara mot Engelska sjukan.

Dagsaktuella solhöjder i denna länk http://rl.se/sol_maane

Om man läser lite på nätet och ser videon så inser man snabbt att det är ett vitamin man inte vill lida brist på, det hjälper till att motverka vid bakterieinfektioner , influensa. Man får bättre muskler som dels hindrar äldre att falla omkull och  även stärker skelettet . Brist på det kan ge fosterskador , psykiska störningar som psykos-sjukdomar,  (troligen cancer  då D-vitaminet verkar skydda mot cellförändringar )med mera   (speciellt de med mörkare hud bör vara lyhörda  då en svart person  i solen ,då huden kan bilda D-vitamin , behöver 4-6 ggr så lång soltid för att få mättad hud).

Sedan  att vissa studier visat på att Cancer risken sjunker hos de med mera D-vitamin troligen är sant , gör ju bara detta vitamin ännu mera angeläget att ta för oss i nord som kan lida brist på det.

Ett fall  med Årstids depression beskriver Mats Humble i Videon, som kom from Oktober och slutade i April  (Vinterdepression/Vårdepression ) för att sedan vara bra  varje år under sommartid , testade man att ge då inget annat hjälpt, 4000IE D-vitamin i en månad och sedan 2000IE i underhålls dos och det hade enligt mannen och dennes fru mycket bättre effekt.
(En µg = 40 IE) Svenska rekommendationerna ligger 7,5-10µg /dygn (=300-400IE) och vissa säger att upp till 10 ggr så stor dos dagligen inte har negativa effekter , utan mera om de ligger på 100ggr dag (30 000IE) så en 25 µg: are eller två per dag (1000IE- 2000IE) är nog ytterst hälsosamt utav detta Stjärnvitamin. Men vissa menar doser att över 50-60µg rekommenderas inte under längre tider. Men dessa sidor nämner endast Skellett som D vitamin ska vara bra för, och jag vet inte när de är skriva , denna på 50µg har årets datum ned på sidan .mittval.se 
Mer positivt att läsa finns bla här kostdoktorn och som även länkar hit om inflammationer och mycket mer  i dagensmedicin som även innehåller ett varningens ord i kommentarerna om att man bör googla Immunosupressive+ vitaminD för att se risker med D-vitaminet också, men då den artikeln är från 2009 och filmen är utav senare datum, Oktober 2011, så bör de i filmen  med fler tagits hänsyn till doserna.

Ett tillägg: vid sarkoidos  www.internetmedicin.se så kan det vara risk med 2000IE enligt denna sida www.naturligtomhalsa.se, jag vet ej när den är skriven men innan 2009 i alla fall . Mats Humble är tydligen Psykiater, en bra läkare som uppenbart  letar naturliga lösningar tydligen.(jag läste om några psykologer som då de hittat en inflammation i  hjärnan på några patienter, menade att det kunde vara det som gjorde så att inte lyckopiller fungerade och ville dämpa inflammationen för att pillrerna skulle kunna nå området för att kunna verka  , och jag tänkte ,funderar de inte på att inflammationen i sig kanske skapat depressionen eller vad det var de skulle behandla ?

Ang Sarkoidos varningen, så varnade de även för TBC och D-vitamin  (granulom sjukdomar?) kan man läsa här Läkartidningen 2007 för att nu from 2011 (vad jag kan hitta) beskriva D-vitaminets positiva effekt för att bota TBC.   Ett par spekulationer om hur de kan vara sådana omsvängningar som jag får är :

1, Kan kalciumet som ofta är /varit med tillsammans med D-vitaminet från b.la. Apoteket vara "boven" i det fallet, mot benskörhet så är det ju tvärtom något mycket bra?

2, Kan det som räknats som brist i 25-OH-D värdet ha en negativ effekt på både bakterier och människa , men hos tex bakterien reagera snabbare på en liten höjning som ännu varit för låg för personer och man därför sätt en ökning av sjukdomen då man bara höjt lite och tolkat det som att det är direkt skadligt med D-vitamin för dessa med TBC och Sarkoidos? 

Till exempel om 25-OH-D värdet legat på under  50 nmol/l och man höjt till 60 nmol/l så kanske bakterien mått  bra på det men inte kroppen då den kanske behövde  över 75 nmol/l  för att kunna starta det antibaktriela försvaret? 

Mer om cancer Yoghurt mot Cancer   Ex

Flera länkar i denna engelskpråkiga sida cpnhelp.org/vitamin_d_1 som går bra att översätta med Google, TWAR är ju aktuellt nu.

Uppdaterad 8 Feb 2012: Ju mera man läser och hittar på nätet så undrar man när man ska informera allmänheten  om detta vitamin  ?
Mera att läsa på engelska  vitamindcouncil och ur samma Webbsida om Fibromyalgi 


Uppdaterad 2 Juni 2012
Forskning om lågt och högt D-vitamin värde som kan vara  farligt, men om det var gjort på fiskleverolja så kan som han säger i bloggen ,det bero på för mycket A-vitamin Vitamindconcil


DN  SvD    Svt  GP  DN  SvD  DN HD AB  SvD


D-vitaminbrist kan bidra till många sjukdomar

Video från Youtube från Skåne om D-vitamin (på läs mer)





Ab  DN  SvD  SvD

Enligt en forskare så är detta bara nys??  SvD DN GP


Vid tangentbordet: jag  Lars Schnell

Inga kommentarer: