onsdag 21 augusti 2024

Sätt GPS och radiosändare på vargen

 Sätt GPS/radiosändare på vargen och låt naturvårdare underhålla detta. Ljud och ljuslarm vid alla inhägnader då vargen närmar sig. Finns teknik och ska vi ha rovdjur fritt strövande så behöver vi använda den.


Man har en sändare från inhägnaden som sänder och som väcker sändaren på vargen som då visar att den är i närheten genom att svara och tänder då larmsystemet vid inhägnaden. Det plus en GPS som slås på en kort stund per dag eller månad som kan hållas påslagen för lokalisering av vargen för batteribyten borde ge lång batteritid.

Just denna teknik jag tänker på är enkel och med dagens utveckling så bör den kunna göras liten och lätt. Jag hade på katt för ca 10 år sedan en kreditkorts stor sändare som man sände en radiosignal till kattens halsband där en liten mottagare väcktes och som började låta och svarade den kreditkorts stora sändaren/mottagaren så att man kunde pejla in katten på ca 100-120 meter och den höll efter daglig användning med litet knappcellsbatteri i ca 2 månader så på en stor varg så skulle man utan att ge den besvär säkert kunna ha upp mot ett år och med 10 år bättre batteriteknik nu, kanske mycket längre, och detta med säkerhets halsband som öppnas om den sitter fast.

Inga kommentarer: