måndag 30 september 2024

Projekt Terraforma Tellus - Rent vatten och öken plantering.

 Projekt Terraforma Tellus - Rent vatten och öken plantering.https://www.facebook.com/groups/501349436125923/

In English https://www.facebook.com/groups/1185463162554168/

Jag vill att denna grupp tittar på kostnaderna, tekniken och effekterna.
Allt levande på planeten behöver vatten och näring, utan detta så är det ett mycket hårt liv som skapar stor misär och är en stor orsak till krig om munsbitar och där sjukdomar grasserar, människor har svårt med mat och vatten, hygien och sanitet.
För ca 50 år sedan läste jag att man planerade att bogser isberg till Sahara för att lösa vattenbristen, men inget sådant görs.
Man har ofta hört att rymdforskningen och rymd resor är mycket dyra, och att de kostnaderna borde man lägga hellre på att hjälpa människor här på jorden. Men vi människor är forskare och upptäckare och att sluta med rymden vore som att kväva sinnena. Om man betänker att vi i många länder lägger mycket pengar på bistånd varje år så borde vi utan att tumma på mat och vatten, skola, läkarvård och katastrofhjälp dels allokera om pengar och kanske anställa/rikta biståndet rätt till tidigare biståndstagare som har en gård men inget vatten, om denne har vatten så brukar han jorden och binder CO2, fler lösningar på samma gång.
Utsläppsrättigheter kunde man ta procent av avgiften och plantera träd, odla, efter att ha utvunnit vatten genom avsaltning, luft kondensering, grundvatten borrning, för CO2 bindandet som man får samtidigt i träd och växtlighet som kallas kolsänkor.
Vissa säger att albedo effekt ( https://www.naturskyddsforeningen.se/fakta.../vad-ar-albedo/ ) skulle öka på värmen genom att ökensanden reflekterar ut mer värmestrålning än vad grönska gör, men om man tänker att mer nederbörd genom mer vädersystem genom bevattning och det träden avger, hamnar på polerna och i omgivande regioner som har kyliga perioder så ligger tjockare snötäcke längre och har ett högre albedo och då reflekterar ut solstrålning längre.
Fungerar inte det så får man kanske fundera på att sprida till exempel något organiskt ofarligt som till exempel lätta delar av havre-axet i atmosfären som hindrar solljuset innan det når marken. Vulkaner är naturliga partikel spridare då de får utbrott, men hellre något organiskt och experimentera med olika sorter om man vill ha kort tid eller längre tider.
Rör för att transportera vatten kanske skulle kunna tillverkas av smält sand som blir glas, och om man smälter stora ytor sand så har spegel hög albedo, så det vore också en lösning för att kompensera den minskade utstrålningen och möjligen fungera som solfångare för att framställa elektricitet eller avskilja salt från havsvatten.
Jag vill att denna grupp tittar på kostnaderna, tekniken och effekterna.

Inga kommentarer: