tisdag 18 oktober 2022

Befintliga kärnkraftverk sparar 80 000 liv per år! Existing nuclear power plants save 80 000 lives per year

 Hade Fukushima haft haveri filter och eller OBH, Oberoende härd kylning, (som Sverige har bägge av ) så hade inte knallgasen spridit något i omgivningen och härdarna inte smält. Hade man byggt rätt från början så hade man sluppit stå med sanering i 60 år och en kostnad på 7000 miljarder kronor ( ca 117 miljarder /år i 60 år).

Men man ska också tänka på att den befintliga kärnkraften räddar 80 000 liv varje år och förhindrar mångfalt fler tillstånd som skulle tex innebär mer antibiotika användning, genom minskade luftföroreningar , luftföroreningar som nu tar ca 7 miljoner liv per år och genererar mångfalt fler tex antibiotika krävande sjukdomsfall. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/es3051197
Kärnkraft är det säkraste vi har, till och med sol och vindkraft ger fler dödsfall men då mestadels vid installation och underhåll.
De nya gen 4 reaktorerna bränner ur nästan allt av uranet ( nu bara runt 3%, som att svedja en vedklabb och ta ur den ur brasan och kasta bort den ) och kommer då vara farligt upp till 500 år, om vi ska ha det kvar på jorden.
De nya reaktorerna som man håller på att ta fram tex ”Smält salt” se MSR (molten salt reactor) som inte blir så varma så att härdsmälta kan inträffa, blir ju ännu säkrare. Bly kylda reaktorer där uranet är i kylmedlet är en annan typ ( Se Blykalla)
För min del så får man gärna spränga in reaktorn ett antal meter under berg så att Europa slapp hålla andan nu som då Ru beskjuter runt Zaporizhzhia kärnkraftverket i Ukraina. Men säger betong hållfasthets experterna att det räcker med den betong man nu använder så är jag nöjd.

Inga kommentarer: