söndag 19 juni 2022

Byte av LED-lampor i tv vid svart skärm men ljud och att man kan lysa med ficklampa och se bilder text. Obs Egen risk

Byte av LED-lampor i tv  vid svart skärm men ljud och att man kan lysa med ficklampa och se bilder och /eller  text. Obs Egen risk.

Det kan var matar kortet  som det är fel på också och det kan man mäta upp med multimeter.

Men kommer man fram till att det är LED problem med tex Diod läget på multimetern eller tex tre seriekopplade 9 volts batterier (27V)  så kan man  byta ut hela Led remsorna eller ta bort den led som inte funkar och löda igen ledarna om nu inte det blir för många borttagna som inte ersätts då volten( spänningen  på övriga höjs och du får göra om jobbet . 

Detta funkar som julgransbelysning där om en slocknar slocknar alla  ( tror det gäller alla led stripsen) 

Tre  videofilmer rekommenderas att se dem alla innan då det är lite små tips som är bra och missar man så är det billigare att slänga tv och köpa nytt direkt.

Jag börjar med den som visar tricken med batteri,


 sedan tricket med Diod mätaren och hur man lappar hålen efter att man tagit bort en trasig , men här sätter han dit en ny. 


och sist del 1 och  2 utav 2, där han visar hur man ser om tv:n skickar signaler, med  en ficklampa. Och  där han går igenom moment om tex skärmen och inga fingeravtryck på insidan, och vara försiktig med kontakter mm  och hur man enkelt byter alla LED remsorna utan att ta bort enstaka trasiga på en stripe( remsa) 


Och del 2 av de 2   där han går igenom moment om tex skärmen och inga fingeravtryck på insidan, och vara försiktig med kontakter mm  och hur man enkelt byter alla LED remsorna utan att ta bort enstaka trasiga på en stripe( remsa) 


Jag hoppas det är samma i Philips och att dessa är de rätta . det finns en strekod bak på tv.n som man kan fota  för att  få helt säker rätt :)  

https://www.aliexpress.com/item/4000747971027.html

Min tv pajade idag och jag vägrar kasta en 2,5 år gammal tv ( 6 månader efter garantin gick ut )  som kostade 3500kr utan att först försökt reparera den med delar för ett par hundra och lite hobby kul att testa. Men om ni gör detta själva så se till att ni vet vad el och elolyckor är och att det ska inte hända. Jag vet att jag är så pass okunnig om el så att jag  tar  alltid det säkra före det osäkra med starkström, tänka alltid var man har kropps delar innan man rör andra delar eller sätter på eller av något. Inga barn eller husdjur i närheten är också bra.     

Inga kommentarer: